TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg a gyomorsavhiány gyógyszermentes kezelési lehetőségeit

957
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorsavhiány, más néven hipaciditás, a gyomorban a sósavtermelés csökkenését takarja. A sav termelődésére több fizikai tényező hatással van, így például magának az étel látványa, vagy a közvetlen fogyasztása, tehát gyomorba kerülése.

A táplálkozás után, a bekerülő anyagok ingerlik a gyomor nyálkahártyáját, mely végül nedvtermelést eredményez. Ha például a gyomor nyálkahártya sérül, úgy a gyomorsav-termelési folyamat során is romlás követkgyomoreges-reflux-gyomorfekelyezik be. A nyálkahártyát érő krónikus gyulladások, ugyancsak savhiányhoz vezethetnek.

Mit tehetünk gyomorsavhiány esetén?

Egészséges állapotban szervezetünk sósavat – HCL – termel, amit a vérből a gyomorba juttat. Ugyancsak fontos szerepet játszik egy cinkenzim is. Kevés ismeretünk van arra vonatkozólag, hogy a savtermelési folyamatot stimuláljuk. Az evés előtti vízivás ugyan – számunkra ismeretlen módon – elősegíti a savtermelést, de például idősebb embereknél ezt nehezebb alkalmazni. A legjobb ha elég savat viszünk be a szervezetünkbe.

Az erős sósav feloldaná a fogakat, így közvetlen alkalmazása nem megoldás, de például 1%-os sósavoldatból, napi 10 csepp italokon keresztül elfogyasztva étkezés alatt, gyógyulást jelenthet a savhiányos szervezetnek. A gyógyszertári sósavtablettát is ki lehet próbálni, de abban nincs elég sósav, illetve mellékhatásokat is okozhat.

A citromos vagy ecetes és mézes üdítő segíti az emésztést, habár citrom illetve ecetsavat képeznek, nem pedig hidrogén-kloridot, azaz sósavat. Mindkét említett sav tökéletesen lebomlik, így nem emelik a szervezet savasságát, ezért a gyomorban lévő baktériumokat és egyéb élősködőket – eltérően a sósavtól – nem pusztítják el megfelelően.

A folyamat következtében, a gyomor a Salmonella és más baktériumok számára kiváló szaporodási helyé válhat, ami idős korban igencsak veszélyes lehet. A Salmonella mélyen belefúródik a gyomor falába, megbújva az antibiotikumok és a gyomorsav elől, sőt, az étel sem mossa ki onnan.

A gyomorsavhiány természetes kezelési lehetőségei

Angyalfű, angyalgyökér, angyélika

A hegyvidéki és a patakparti angyalfű, a gyomorsavhiány esetén igen jó étvágygerjesztő, emésztést serkentő növény. Az angyalfű gyökérzetéből vagy terméséből főzzünk teát. Az előzőből, a megszárítottból 7-8 csipetnyit 1 liter vízben összeaprózva főzzük meg, az utóbbiból 4-5 csipetnyit. Főétkezések előtt 20-30 perccel igyunk belőle egy teásbögrényit. A angyélika szélhajtó, vértisztító, gyomor és epebántalmakat gyógyító hatásai is vannak. Az angyalfű hatóanyagai: illóolaj, gyanta, viasz, angelikasav, angelicin, cukor, cseranyag, keményítő, pektin, keserűanyag és szerves savak.

Diólevél

Gyomorsavhiányra étvágygerjesztőül a diólevélből főztek régebben teát. 4-5 csipet száraz anyagot 1 liter vízben főzzünk fel és főétkezések előtt 20-30 perccel 1-2 dl-t igyunk a főzetből. Magas vérnyomásra és vértisztítóként is alkalmazható. Aranyérbetegségekre pedig ülőfürdőnek használható. A diófalevél hatóanyagai: csersav, illóolaj, inozit, galluszsav, ellagsav, juglon keserűanyag, juglandin alkaloida és C-vitamin.

Fehér üröm, irem

Száraz legelőkön és homokos, köves vízpartokon élő gyógynövény, melynek megszárított virágos-leveles felső részéből, morzsalékot készítettek. A morzsalékből 3-4 csipetnyit főztek fel 1 liter vízben és főétkezések előtt 20-30 perccel 1-2 dl-t fogyasztottak belőle, a gyomor-és bélnedv kiválasztás megindításához. Szélhajtó és epeműködést serkentő hatásai is ismertek. A fehér üröm hatóanyagai: illóolaj, keserüanyag, gyanta, cseranyag, abszintin bódító anyag, C és B6 vitaminok.

Gyomorsavhiány esetén tilos:

Lúgos ételek, mint például tejtermékek csak fokozott óvatossággal fogyaszthatók.

957
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]